Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Reagovanje povodom izjava zvaničnika u vezi novog predloga Zakona

Povodom javnih najava odredbi novog predloga Zakona o igrama na sreću, koji se trenutno nalazi na razmatranju u Narodnoj skupštini, a koje se odnose na povećanje udaljenosti objekata za igre na sreću sa 150 na 200 metara, Udruženje priređivača igara na sreću smatra da to nije dobar način komunikacije u demokratskim političkim sistemima.

Naime, u nedostatku logičkih argumenata i bez kvalitetne javne rasprave, paušalno i preuranjeno zauzimanje stavova o donošenju odluka republičkog parlamenta predstavlja svojevrstan politički pritisak i razvija negativan stav javnosti prema domaćoj industriji igara na sreću, koja je, nažalost, mnogo više cenjena izvan granica naše zemlje nego u Srbiji.

Nelogično i nepotrebno povećanje udaljenosti objekata u kojima se priređuju igre na sreću od osnovnih i srednjih škola za dodatnih 50 metara, prema svim svetskim iskustvima i zakonodavnoj praksi, apsolutno neće smanjiti problem ulaska maloletnika u objekte, što potvrđuje i studija kanadskog Instituta za mentalno zdravlje. Naprotiv, na taj način može samo da se poveća problem maloletničkog kockanja zbog bujanja ileglanog tržišta igara na sreću, a ilegalno tržište predstavlja izvor svih negativnih pojava protiv kojih državni organi u ovom trenutku ne koriste sva zakonom predviđena sredstva.

Istovremeno, predlog povećanja udaljenosti sa 150 na 200 metara, dovodi do zatvaranja još oko 300 legalnih objekata i direktnog gubitka oko 2000 radnih mesta i više od četiri miliona evra godišnje manje u budžetu, dok su posredni gubici značajno veći. Na primer, samo u Beogradu, gradski i opštinski budžeti će biti uskraćeni za 16 miliona dinara komunalnih taksi godišnje. Sa druge strane, ugrožavanjem domaće industrije igara na sreću značajno se otvara prostor za strane organizatore internet klađenja i dodatno odlivanje novca iz Srbije.

Takođe, teško da će bilo ko pri zdravoj pameti bespotrebno ponovo uložiti velika sredstva u opremanje novih lokala, koji su samo 50 metara dalje, a sa potpunom neizvesnošću da li će neko za par godina imati sledeću hirovitu ideju da iznova poveća udaljenost. Takva nepotrebna sistemski izazvana poslovna nesigurnost jeste veoma loš signal za sve potencijalne investitore u svim oblastima ekonomije.

Udruženje priređivača igara na sreću smatra da je pravi uspeh sprečiti klađenje maloletnika, suzbiti patološko kockanje i istovremeno ne ostaviti ljude bez posla. To se može postići potpunom zabranom ulaska maloletnika i drastičnim povećanjem kazni za prekršioce, uz istovremeno aktivno suzbijanje nelegalnog tržišta igara na sreću, što svi članovi udruženja već odavno zahtevaju od državnih organa. Sve ostalo je politički marketing koji će platiti oni koji ostaju bez posla i korisnici budžeta, a u krajnjem – građani Srbije.

Upravo zato, pozivamo sve pobornike nelogičnog i nepotrebnog povećanja udaljenosti da javnosti odgovore na tri veoma konkretna pitanja:

1. Da li će se smanjiti problem maloletničkog kockanja povećanjem udaljenosti od škola sa 150 na 200 metara?
2. Gde i kada će zaposliti 2000 ljudi koji će izgubiti posao zbog nepotrebnog povećanja udaljenosti?
3. Odakle će pokriti direktni manjak od četiri miliona evra u već prenapregnutom državnom bužetu?

Udruženje priređivača igara na sreću ne želi da veruje da je nekome u interesu da bez istinskog razloga zatvori toliki broj radnih mesta i ostavi budžet bez sredstava u jeku ekonomske krize, a da to još naziva uspehom.

Ubeđeni smo da se do rešenja može doći samo u dvosmernoj komunikaciji nadležnih državnih organa sa relevatnim priredjivačima igara na sreću. Naime, sigurni smo jednostrani potezi bez argumentovane javne rasprave, izbegavanje komunikacije i neulaženje u važne detalje ove kompleksne problematike, ne reševaju niti jedan problem, već otvaraju nove, a sve postojeće probleme samo uvećavaju.

Iskreno verujući da su pomenuti predlozi izmena Zakona o nelogičnoj i bespotrebnoj promeni udaljenosti rezultat žurbe da se oblast igara na sreću kvalitetnije uredi, Udruženje priredjivača igara na sreću pozdravlja dobronamerno i argumentovano uključivanje svakog državnog organa u rešavanje složene problematike industrije igara na sreću.

Istovremeno, Udruženje priredjivača igara na sreću je sačinilo obimnu, kvalitetnu i argumentovanu dokumentaciju, koju ćemo dostaviti svim nadležnim državnim organima, kako bi im pomogli i zajednički rešili sve uočene probleme, a na dobrobit svih građana Srbije.

en_USEnglish