Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ZAKON U REDOVNOJ PROCEDURI

Delegati Doma naroda parlamenta Federacije BiH odbili protivustavan predlog federalnog ministarstva finansija o uvođenju poreza na uplate na sportskom klađenju i oporezivanju svih dobitaka na klađenju.Udruženje priređivača igara na sreću Srbije – UPIS pozdravlja odluku Doma naroda kojom je Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH vraćen u redovnu proceduru uz obaveznu javnu raspravu.

Na svojoj sednici od 15. decembra delegati Doma naroda parlamenta Federacije BiH su većinom glasova odbili predlog federalnog ministarstva finansija da se o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću raspravlja po hitnom postupku i predlog pomenutog Zakona vratili u redovnu proceduru.

Pozdravljamo većinsku odluku delegata Doma naroda koji su, i pored velikog političkog pritiska i značajnog lobiranja, prepoznali svu štetnost predloženih izmena i dopuna Zakona, vratili ga na doradu i obavezali resorno ministarstvo da provede javnu raspravu.

Suština izmena postojećeg Zakona, koje je po hitnom postupku i na “mala vrata” forsiralo federalno minstarstvo finansija ogleda se u činjenici da se uvodi oporezivanje svih uplata na klađenju po stopi od 5% kao i oporezivanje svih dobitaka na klađenju po kliznoj skali i na taj način se favorizuju igre na automatima. Da su ovakve izmene usvojene po hitnom postupku, budžet Fedreacije i privatne priređivače zadesile bi velike i dugoročne negativne posledice. Prvo bi došlo do opadanja interesa igrača da igraju u domaćim legalnim kladionicama – okrenuli bi se kladionicama na crnom tržištu i inostranim nelegalnim sajtovima gde bi nastavili da igraju bez plaćanja bilo kakvog poreza. To bi neminovno dovelo do zatvaranja brojnih sportskih kladionica pa čak i gašenja pojedinih priređivača i na kraju do gubitka nekoliko hiljada radnih mesta. Od očekivanog povećanja budžetkog prihoda od igara na sreću ne bi bilo ništa. Naprotiv, model oporezivanja igara na sreću kakav se predlaže u Federaciji je štetan i retrogradan i doveo bi do drastičnog pada ovih budžetskih prihoda. Zato što je štetan, takav model oporezivanje se ne primenjuje nigde na svetu. Upravo iz tih razloga delegati federalnog parlamenta su odbili protivustavno i protivzakonito uvođenje poreza na uplate i oporezivanje svih dobitaka na sportskom klađenju.

U zvaničnom obrazloženju svog predloga federalno ministarstvo se pozivalo na slična rešenja u regionu što naprosto ne odgovara realnoj stvarnosti. Za sada, sličan model postoji samo u Hrvatskoj. Posledice primene tog rešenja su katastrofalne. Došlo je do enormnog pada prometa u sportskim kladionicama i posledično tome i do pada budžetskih prihoda Hrvatske. Jednostavno, igrači su se okrenuli tamo gde nema poreza – ilegalnim kladionicama i igranju na stranim sajtovima kao i igrama na automatima. Hrvatska je uvidela svoje geške i sprema izmene zakona prema kojima bi bolje uredila svoje tržište, povećala budžetske prihode, razvila principe konkurencije bez monopola, sprečila odliv novca iz zemlje i povećala broj radnih mesta.

Za razliku od Hrvatske, gde zakonodavac još nije popravio svoje greške imamo primer Crne Gore. Tamo je pre skoro dve godine usvojeno zakonsko rešenje po kome su bili oporezovani svi dobici od igara na sreću. Nakon nepune godine njegove primene koja je dovela do drastičnog pada budžetskih prihoda, crnogorsko Ministarstvo finansija je priznalo svoju geršku i u parlament uputilo predlog za ukidanje štetnog zakona. Crnogorski parlament je 29.12.2015.godine ukinuo odredbu o oporezivanju svih dobitaka.

Poštujući odluku Doma naroda Federacije BiH federalno ministarstvo finansija je u skladu sa propisanom procedurom raspisalo javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH. Poziv da učestuju u javnoj raspravi upućen je svim fizičkim i pravnim subjektima, pojedincima, udruženjima i organizacijama, priređivačima i celokupnoj stručnoj javnosti. Za očekivati je da će tokom javne rasprave, kroz amandmane i konstruktivne predloge, prvobitni predlog biti značajno poboljšan i da će Federacija BiH dobiti moderan i savremen Zakon o igrama na sreću, lišen svih štetnih, retrogradnih i prevaziđenih rešenja kao i odredbi koje pospešuju monopol i neravnopravan tržišni položaj.