Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

ZAKON I ČINJENICE DEMANTUJU SAMOZVANE AKTIVISTE

Netačni podaci

Beograd. 16.07.2022.

U cilju prezentacije činjenica koje se tiču industrije igara na srećui radi demantovanja lažne kampanje koja se void u poslednje vreme, a protiv industrije igara na sreću, želimo da naglasimo da je UPIS kao najveće udruženje u Srbiji, koje je uvek davalo maksimalni doprinos borbi protiv nelegalnog tržišta, zabrani ulaska maloletnika u naše objekte,  kao i prevenciji bolesti od igara na sreću,koju uspešno sprovodimo već više od 15 godina u saradnji sa Specijalnom bolnicom za sprečavanje bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, uspelo da slučajeve bolesti zavisnosti spusti na jednocifren broj. Takođe, već godinama bez konkurencije učestvujemo u najvećim humanitarnim i društveno odgovornim aktivnostima u Srbiji.

Poslednjih nekoliko dana izrečene su neistine o načinu utvrđivanja rastojanja između objekata u kojima se priređuju igre na sreću od osnovnih i srednjih škola,  gde se tvrdi da se merenje rastojanja obavlja ‘’slobodnim stilom’’ od strane junaka socijalnih mreža, dok se namerno prećutkuje istina da se rastojanje već 12 godina utvrđuje na način jasno propisan zakonom i podzakonskim aktima. Naime, prema članu 82. Zakona o igrama na sreću, udaljenost predstavlja najkraći bezbedni pešački put od najbliže ivice zgrade obrazovnih ustanova do ulaska u objekat u kojem se priređuju igre na sreću, a koji utvrđuju ovlašćena lica.

Takođe, danas je svaki objekat u kome se obavljaju igre na sreću legalano prijavljen po propisanim zakonskim uslovima, za razliku od vremena izmedju 2004. i 2012. godine, kada je broj nelegalnih objekata u Srbiji premašivao broj legalnih.

Potpuno su netačne tvrdnje obajvljene čak i na javnom servisu RTS o lažnom broju od 40.000 zavisnika od igara na sreću godišnje, koji se navodno javljaju da zatraže pomoć u Specijalnoj bolnici u Drajzerovoj,  od kojih se, takođe navodno, čak 1.000 godišnje zadržava na lečenju. Radi se o potpunoj nenaučnoj fantastici gde su kreatori lažne kampanje dodali tri nule i tu vest u takvom obliku emitovali ne bi li pojačali svoju na lažima zasnovanu populističku kampanju.


Mere prevencije od zavisnosti od igara na sreću koje se primenjuju u Srbiji i koje su donate na inicijativu UPISa, imaju najbolje rezultate u Evropi, po kojima je naša zemlja svrstana u sam vrh bezbednosti od istih, sa najmanjim brojem zavisnika od igara na sreću po glavi stanovnika, stavljajući igre na sreću u jednu od najbezbednijih delatnosti po zdravljes tanovništva.

Podsećamo sve odgovorne u institucijama naše zemlje, da su građanima i privredi potrebne nove i inovativne  ekonomske ideje koje će se nastaviti na uspešnu ekonomsku politiku koja se void poslednjih 10 godina, i koje imaju za cilj ekonomski i socijalni boljitak svih građana, a ne promovisanje lažnih kampanja radi povratka u prošlost ekonomske destrukcije, povećanja nezaposlenosti i smanjenja plata, kakva je bila politika vodjena do 2012. godine.

en_USEnglish