Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

НЕЛОГИЧНО ОПОРЕЗИВАЊЕ ДОБИТАКА ОД ИГАРА НА СРЕЋУ

ПРОТИВУСТАВНО, ПРОТИВЗАКОНИТО И ЕКОНОМСКИ НЕПРИМЕЊИВО
Немогућ порез за кладионичаре. Кршење Устава Србије и европских правила. Озакоњење монопола и неједнакости у пословању. Повреда прописа о заштити потрошача.

Удружење приређивача игара на срећу Србије (УПИС) и његове чланице су последњих дана имали неколико хиљада позива од стране играча, а уз вези са „немогућим“ порезом на добитке од игара на срећу који је озакоњен на последњем прошлогодишњем заседању Народне Скупштине.

Члан 83. Закона о порезу на доходак грађана је противуставан, противзаконит и штетан јер фаворизује игре на срећу путем аутомата и казино игре, а на штету спортског клађења. На основу овог члана добици у играма на срећу на аутоматима и у казинима се не опорезују. Додатно, последњим изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана у делу о порезу на добитак од игара на срећу, клађење чији добици подлежу опорезивању додатно је стављено у још неповољнији пословни и тржишни положај јер је из Закона брисан став „Опорезив износ, који је већи од 11.000 динара, умањује се за износ уплате на основу које је појединачно остварен добитак, осим код класичних игара на срећу“.

Оваквим законским решењима се ограничава слободна конкуренција између привредних субјеката и ствара се монополски положај на тржишту у корист приређивача игара на срећу на аутоматима и казинима. Брисањем поменуте одредбе доводе се у изразито неповољан положај само компаније које се баве приређивањем спортског клађења као врсте игара на срећу. На тај начин директно се крше члан 82. и члан 84. Устава Србије који гарантују тржишну слободу и равноправност.

Додатно, постојеће решење опорезивања добитака од игара на срећу је у супротности и са прописима који регулишу заштиту потрошача, а поменути члан 83. Закона о порезу на доходак грађана крши члан 90. Устава Србије јер дискримнише игаче који остварују добитке на клађењу и доводи их у ситуацију да плаћају порез на добитак и када су у стварном губитку. Апсолутни је нонсенс да неко ко је у минусу плаћа порез, односно да играч који је добитник добија мање новца него што је уложио.

Модел опорезивања добитака од игара на срећу какав је у нашој земљи не постоји нигде у свету јер је непримењив, економски нелогичан и ствара катастрофалне економске последице, како по компаније које се баве приређивањем клађења, тако и по државни буџет, јер подстиче стварање црног тржишта игара на срећу, па самим тим и мањи буџетски приход по том основу.

Такође, наглашавамо да се слична одредба налазила и у предлогу Закона о порезу на доходак грађана у Црној Гори. Међутим посланици црногорског парламента су препознали његову штетност и противуставност и на седници 28. децембра 2015.године нису изгласали део Закона који се односи на порез на добитке од игара на срећу и тиме де факто укинули порез на добитке од игара на срећу у Црној Гори.

С тим у вези, обавештавамо играче и најширу јавност да ће УПИС у наредном периоду предузети све законима предвиђене мере у циљу заштите играча.

en_USEnglish