Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

УКИНУТИ НЕЛОГИЧАН ПОРЕЗ

Економски неприменљиво опорезивање добитака од игара на срећу.

Немогућ порез за кладионичаре – Нарушавање прописа о заштити потрошача – Покретање петиције за укидање пореза на добитке.

Удружење приређивача игара на срећу Србије (УПИС) и његове чланице су последњих дана имали неколико хиљада позива и велики број питања у кладионицама од стране играча, а уз вези са нелогичним порезом на добитке од игара на срећу који је озакоњен на последњем прошлогодишњем заседању Народне Скупштине.
Наиме, велико и оправдано незадовољство играча и тражење покретања петиције изазвала је законска одредба о опорезивању искључиво добитака на спортском клађењу, и то на начин да је створен економско – правни нонсенс да се од добитника опорезивањем ствара губитник.

Очигледно је да члан 83. Закона о порезу на доходак грађана на правно нелогичан и економски неутемељен начин опорезује само добитке од клађења и фаворизује игре на срећу путем аутомата и казино игре, а на штету спортског клађења. Оваквим законским решењима се ограничава слободна конкуренција између привредних субјеката и ствара се монополски положај на тржишту у корист приређивача игара на срећу на аутоматима и казинима. Не желимо да верујемо да је овакво законско решење последица деловања лобистичких група на које указујемо већ дуже време.

Додатно, постојеће решење опорезивања добитака од игара на срећу је у супротности и са прописима који регулишу заштиту потрошача, а поменути члан 83. Закона о порезу на доходак грађана крши члан 90. Устава Србије јер дискриминише игаче који остварују добитке на клађењу и доводи их у ситуацију да плаћају порез на добитак и када су у стварном губитку.
Апсолутни је нонсенс да неко ко је у минусу плаћа порез, односно да играч који је добитник добија мање новца него што је уложио.

Модел опорезивања добитака од игара на срећу какав постоји у нашој земљи не постоји нигде у свету, јер је непримењив, економски нелогичан и ствара катастрофалне економске последице, како по компаније које се баве приређивањем клађења, тако и по државни буџет, јер подстиче стварање црног тржишта игара на срећу, па самим и мањи буџетски приход по том основу.

Овакво законско решење је својеврсна техничка грешка која може бити лако исправљена кроз системску процедуру. Убеђени смо да ће народни посланици брзо препознати све нелогичности и штетност опорезивања добитака, укинути спорни члан закона и спречити тржишну дискриминацију, чиме ће и права потрошача бити заштићена. Сличан случај се догодио недавно у Црној Гори и посланици црногорског парламента су увидели његову штетност и противуставност и на седници 28. децембра 2015.године укинули порез на добитке од игара на срећу у Црној Гори.

С тим у вези, обавештавамо играче и најширу јавност да ће УПИС у наредном периоду предузети све законима предвиђене мере у циљу заштите играча, укључујући:

  • обавештавање народних посланика о штетности и нелогичности члана 83. Закона о порезу на доходак грађана и затражити састанке са свим посланичким групама;
  • обраћање дописима свим надлежним државним институцијама и затражити састанке, покренути иницијативу за оцену уставности ове законске одредбе;
  • покретање грађанске иницијативе за прикупљање потписа у циљу укидања члана 83. Закона о порезу на доходак грађана.
en_USEnglish