Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

DOZVOLJENO SPORTSKO KLAĐENJE U SVIM SAVEZNIM DRŽAVAMA SAD

caleb-perez

Liberalizacijom sportskog klađenja u SAD ukida se najveće nelegalno tržišta igara na sreću u svetu procenjeno na preko 150 milijardi dolara godišnje. Potvrda stavova da sportsko klađenje ne treba zabranjivati već ga precizno pravno regulisati.

upis woshington
Vrhovni sud SAD je 14.maja ove godine ukinuo federalnu zabranu sportskog klađenja na celokupnoj teritoriji SAD. Tom odlukom navišeg federalnog suda u Americi zabrana sportskog klađenja proglašena je neustavnom, a istovremeno su sve savezne države SAD dobile pravo da svojim zakonima pravno regulišu oblast sportskog klađenja.

UPIS i kompanije – njegove članice pozdravljaju ovakvu odluku američkog Vrhovnog suda. Ta odluka je samo potvrdila opravdane stavove da sportsko klađenje ne treba zabranjivati već ga precizno pravno regulisati. Upravo je višedecenijska zabrana sportskog klađenja od Sjedinjenih drržava napravila najveće svetsko nelegalno trište igara na sreću procenjeno na preko 150 milijardi dolara godišnje.

Ukidanjem zabrane praktično se ukida i nelegalno tržište jer ogromna većina američkih saveznih država već ima spremne zakone kojima će pravno regulisati priređivanje sportskog klađenja kao vrste igara na sreću.

Na taj način SAD ulaze na velika vrata u svetske globalne tokove kada su igre na sreću u pitanju. Regulisanjem sopstvenog tržišta američke federalne vlasti štite federalni budžet SAD kao i budžete saveznih država i istovremeno na maksimalan nivo podižu zaštitu sopstvenih građana. Upravo je zabrana sprtskog klađenja u SAD bila generator bujanja kriminala i drugih negativnih pojava koje su su se sa američkog prelivale i na tržišta igara na sreću širom sveta.

Ovakva odluka Vrhovnog suda SAD ima ogroman značaj na svetsko tržište igara na sreću jer izbija alibije različitim lobističkim i monopolističkim grupama širom sveta koje pokušavaju da uvode raznovrsne restrikcije kada su igre na sreću u pitanju.

en_USEnglish