Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

DRUŠTVENA ODGOVORNOST NA PRVOM MESTU

IV7 5283

Beograd, 22.09.2021. godine:  Na Beogradskom sajmu održan je 13. po redu sajam igara na sreću BELGRADE FUTURE GAMING 2021. Udruženje priređivača igara na sreću Srbije – UPIS već tradicionalno učestvuje na ovom najvećem regionalnom skupu priređivača igara na sreću. Ove godine UPIS je, uz  predstavljanje svog Projekta prevencije zavisnosti od igara na sreću, bio i domaćin  sastanka čelnih ljudi  iz  udruženja priređivača igara na sreću zemalja regiona kao i  predstavnika medicinskih ustanova  koje se bave prevencijom i lečenjem zavisnosti i  srarađuju sa regionalnim asocijacijama.

IV7 5269Na sastanku  je analizirana trenutna situacija na tržištima igara na sreću u regionu. Zaključeno je da je obim poslovanja drastično pao, pre svega prozrokovan posledicama pandemije, ali i loših zakonskih rešenja koja se u praksi pokazuju kao otežavajući faktor u poslovanju. Generalni sekretar crnogorskog Udruženja Montenegrobet Tatjana Šćepanović i direktor skopskog ASOM-a Vasko Ilijevski su istakli da njihova tržišta očekuju novi zakoni odnosno značajne izmene postojećih zakonskih rešenja.  Prema rečima Adriane Basara, direktorke ALPIS-a iz Banjaluke situacija na tržištu u RS je dodatno opterećena činjenicom da njihovo Ministarstvo finansija ne poštuje i ne sprovodi presude nadležnih sudova i Ustavnog suda RS u vezi sa protivustavnim i nezakonitim odredbama Zakona o igrama na sreću.

IV7 5277

Svi učesnici sastanka su istakli nepobitnu činjenicu da  priređivači igara na sreću prednjače u sprovođenju donatorskih i humanitarnih akcija za svo vreme trajanja pandemije. Naglašeno je da je ostvarena odlična saradnja sa nadležnim državnim organima i da je pomoć pružena i još uvek se pruža najugroženijim sistemima, organizacijama i pojedincima – nabavka respiratora i druge medicinske i sanitarne opreme, pomoć u lekovima, hrani, voću, vodi i drugim potrepštinama za bolnice, ustanove socijalne i dečje zaštite, pomoć oboleloj deci i obolelim od retkih bolesti i dr. Direktor UPIS-a Rade Karan je istakao da su kompanije – članice UPIS-a pokazale da su lideri ne samo u regionu već i šire kada je u pitanju društvena odgovornost.

Projekti prevencije zavisnosti od igara na sreću koji se realizuju u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj su takođe bili tema sastanka. Zaključeno je da se edukacija zaposlenih u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti  nastavi u skladu sa propisanim epidemiološkim merama u svim državama.

04 sajamInače,  13. Beogradski sajam igara na sreću okupio je 27 izlagača iz desetak evropskih država koji su na  oko  2500 kvadratnih metara u hali 5 Beogradskog sajma izložili svoju ponudu, pre svega tehnološke i softverske inovacije kada je u pitanju oprema za igre na sreću. Bez obzira na nesšto slabiju posetu,  pruzrokovanu pandemijom, organizatori sajma istču das u zadovoljni činjenicom das u uspeli da očuvaju kontinuitet i tradiciju  beogradskog sajma igara na sreću.

Sajam je svakako bio i prilika za uspostavljanje brojnih kontakata predstavnika UPIS-a sa priređivačima igara na sreću iz zemlje i regiona.

en_USEnglish