Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

JOŠ JEDNA POTVRDA UPIS-OVIH STAVOVA

ICS Sarajevo Pozivnica

U Sarajevu održana međunarodna konferencija „Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću“. Rasprava i zaključci ove konferencije nedvosmisleno ukazuju na punu ispravnost UPIS-ovih stavova o štetnosti i protivustavnosti postojećeg modela oporezivanja dobitaka igara na sreću u Srbiji.

ICS Sarajevo Pozivnica

Beograd, 28.januar 2017.godine: Udruženje priređivača igara na sreću Srbije – UPIS pozdravlja zaključke međunarodne konferencije “Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću” održane 25.januara u Sarajevu. Konfrencija čiji je organizator European Organization for Gaming Law – EOGL organizovana je u okviru javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH.

Pored BH eksperata, učesnici i glavni govornici na konferenciji su bili ugledni i eminentni evropski eksperti iz oblasti igara na sreću. Kritička analiza aktuelnog predloga izmena i dopuna Zakona o igrama na sreću u Fedraciji BiH tokom rasprava, a posebno zaključci konferencije u potpunosti su nas uverili u punu ispravnost UPIS-ovih stavova o postojećem modelu oporezivanja dobitaka od igara na sreću u Srbiji.

Da podsetimo, nakon što su u Narodnoj skupštini Srbije krajem decembra 2015.godine usvojene izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, u januaru 2016.godine UPIS je podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti člana 83.pomenutog Zakona koji na štetan, ekonomski nelogičan, diskriminatorski i suprotan Ustavu način reguliše oporezivanje dobitaka na sportskom klađenju. Istovremeno naši igrači su u rekordnom roku, za samo tri dana, prikupili preko 107 hiljada potpisa punoletnih građana Srbije za ukidanje spornog člana Zakona i takvu narodnu inicijativu-peticiju predali Narodnoj skupštini.

S tim u vezi pozivamo predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije da narodnu inicijativu za izmenu štetnog i protivustavnog člana 83. Zakona o porezu na dohodak građana stavi na dnevni red Skupštine.

Takođe. pozivamo Ustavni sud Srbije da UPIS-ovu ustavnu inicijativu što pre uzme u razmatranje i član 83. pomenutog Zakona proglasi neustavnim.

Pored konferencije u Sarajevu i zaključci drugih međunarodnih konferencija i brojnih skupova tokom prošle godine dali su za pravo našim stavovima i predstavljaju podršku UPIS-ovim inicijativama i nastojanjima da se u Srbiji uvede optimalan model oporezivanja dobitaka od igara na sreću. Naime, svetski i evropski eksperti su veoma precizno i argumentovano navododili brojne negativne efekte oporezivanja dobitaka na sreću na način kakav se danas primenjuje u Srbiji – od usmeravanja igrača ka nelegalnim sajtovima i priređivačima, preko smanjenja prihoda budžeta, do ugrožavanja poslovanja legalnih priređivača, smanjenja broja radnih mesta i posrednog dodatnog smanjenja državnih prihoda.

Očekujemo da će Narodna skupština i Ustavni sud Srbije u što skorije vreme uzeti u razmatranje obe inicijative te proglasti neustavnim sporne odredbe Zakona o porezu na dohodak građana i ukinuti ih.

en_USEnglish