Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

KONKURENCIJA JE PUT DO ZDRAVE EKONOMIJE

Priređivači sportskog klađenja nisu protiv privatizacije Državne lutrije, već upravo suprotno – traže fer tržišnu utakmicu. Transparentna liberalizacija tržišta lutrijskih igara i uvođenje konkurencije jesu najbolji način za ozdravljenje ekonomije, a tome bi doprinelo i usvajanje davno najavljenih izmena Zakona o igrama na sreću.

Povodom netačnih informacija koje se pojavljuju u javnosti, da se domaće sportske kladionice protive privatizaciji Državne lutrije, Udruženje priređivača igara na sreću Srbije(UPIS) najoštrije demantuje takve proizvoljne stavove.

Svima je poznato da kompanije koje se bave organizacijom sportskog klađenja u Srbiji ne priređuju klasične lutrijske igre koje su pod monopolom Državne lutrije i nemaju nikavog interesa ili razloga da budu protiv pomenute privatizacije. U tom smislu, gruba je neistina da se Državna lutrija doživljava kao konkurencija, jer ona to nije za domaće priređivače sportskog klađenja, a nisu ni oni konkurencija Lutriji, jer se bave potpuno različitim uslugama.Pogotovo nije konkurencija ako se zna činjenica da srpske kompanije koje se bave sportskim klađenjem veoma uspešno posluju u uslovima oštre tržišne utakmice u više od 30 država širom sveta i svrstavaju se među 15 najvećih i najuspešnijih evropskih kompanija za igre na sreću.

Naprotiv, Udruženje se više puta javno i nedvosmisleno izjasnilo protiv bilo kakvih monopola i neprincipijelnog favorizovanja pojedinih kompanija, po pravilu stranih, a na štetu interesa države i njenih građana.

Konkretan slučaj, koji je izazvao opravdanu pažnju javnosti, verovatno se ne bi ni dogodio da na lutrijskom tržištu postoji konkurencija umesto monopola. Primera radi, da postoje tri licence za lutrijske igre po strogim pravilima, kompanije bi se nadmetale za poverenje i zadovoljstvo igrača, za kvalitet ponude i usluge. Oprema i softver bi bili savremeniji i pouzdaniji, operateri kvalifikovaniji, a propusti bi bili sprečeni.

Takođe, davno najavljene i urađene izmene Zakona o igrama na sreću, kojima treba da se Vojnotehnički institute kao nesporni autoritet ovlasti za sveobuhvatnu kontrolu, naprasno su povučene iz procedure, zaturene i ne stavljaju se na razmatranje u Skupštini Srbije. Ubeđeni smo da bi usvajanje tih izmena znatno doprinelo sređivanju stanja u ovoj oblasti i minimalizovalo mogućnost za propuste.

Udruženje priređivača igara na sreću Srbije će se i dalje dosledno zalagati za transparentnost i zakonitost u poslovanju, kao i za obezbeđivanje jednakih uslova za sve na tržištu i u tom smislu pružamo punu podršku državnim organima u naporima da se na savremen i kvalitetan način uredi tržište igara na sreću u Srbiji.

en_USEnglish