Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Kritički osvrt na Predlog izmena Zakona o igrama na sreću

Članovi Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) održali su konferenciju za medije u Privrednoj komori Beograda, na kojoj je iznet kritički osvrt na Predlog izmena Zakona o igrama na sreću. Povodom sve češćeg iznošenja ličnih stavova pojedinaca i napisa u medijima, kojima se u javnost plasiraju brojne neistine o tržištu igara na sreću i igračima sportskog klađenja u Srbiji, UPIS ukazuje da se na taj način razvija veoma negativan odnos prema velikom broju građana koji upražnjavaju sportsko klađenje i celoj toj industrijskoj grani i time direktno ozbiljno ugožava opstanak domaćih kompanija i više od 22 hiljade radnih mesta. Negativna atmosfera prema domaćim organizatorima igara na sreću se u javnosti stvara u trenutku kada se očekuje usvajanje izmena Zakona o igrama na sreću koji u sebi sadrži i neke protivustavne odredbe, koje su ujedno i u direktnoj suprotnosti sa zakonodavnom praksom EU i koje neposredno vode do gašenja radnih mesta i do smanjenja budžetskih prihoda na državnom i lokalnom nivou.

[envira-gallery id=”354″]

U pomenutim neistinama, najčešće se govori o brojkama od pola miliona patoloških zavisnika, međutim, prema istraživanjima Stratedžik Marketinga, manje od 4% punoletne populacije u Srbiji posećuje sportske kladionice svaki peti dan ili češće, a 82% svih uplata je od 20-180 dinara, što pokazuje da je potencijalna zavisnost u Srbiji znatno ispod svetskog proseka. Ipak, UPIS je uspostavio odličnu saradnju sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u kojoj upravo počinje kontinuirana obuka zaposlenih u prepoznavanju prvih znakova zavisnosti, kao najbolji vid prevencije. Svi zaposleni će dobiti sertifikat o osposobljenosti, što je najsavremenije dostignuće u industriji igara na sreću u svetu.

Takođe, često se tvrdi da brojne države imaju propisanu minimalnu udaljenost sportskih kladionica od obrazovnih ustanova, što nije tačno. Takve odredbe, koje su ostatak socijalističkog zakonodavstva, imaju samo neke države bivše SFRJ – Crna Gora, Hrvatska i BiH, koje istovremeno imaju i najviše sportskih kladionica u Evropi. Neargumentovani stavovi da će se povećanjem udaljenosti lokala od obrazovnih ustanova sprečiti maloletnici da upražnjavaju igre na sreću opovrgnuti su istraživanjima (studija Instituta za mentalno zdravlje iz Toronta, studija Univerziteta Metropoliten u Mančesteru i druge) kao i stavovima relevantnih domaćih stručnjaka koji ukazuju da ne postoji uticaj udaljenosti na porast maloletničkog kockanja. Rezultati tih istraživanja su pretočeni i u zakonodavnu praksu EU, koja ne poznaje ograničenja udaljenosti, već se prevencija vrši potpunom zabranom ulaska za maloletnike i velikim kaznama za prekršioce.

Pozivamo sve pobornike nelogičnog i nepotrebnog povećanja udaljenosti, da javnosti argumentovano odgovore na veoma konkretna pitanja:

  • Gde i kada će zaposliti 2000 ljudi koji će verovatno izgubiti posao zbog nepotrebnog povećanja udaljenosti?
  •  Odakle će pokriti direktni manjak od četiri i posredni od 10 miliona evra godišnje u već prenapregnutom bužetu?
  • Odakle će isplatiti odštete priređivačima igara na sreću, kada domaće i evropsko pravosuđe ukine protivpravne odredbe novih izmena Zakona kojima se pokušavaju osporiti stečena prava na rad?
  •  Zašto se upućuje loša poruka budućim investitorima u celokupnu privredu Srbije, jer se bezrazložno sistemski izaziva pravna nesigurnost ulaganja kroz bitno menjanje uslova poslovanja?
  •  Da li će se smanjiti problem maloletničkog kockanja povećanjem udaljenosti od škola sa 150 na 200 metara?

Ispravnost stavova Udruženja nedavno je potvrdio Evropski sud pravde, najviša sudska instanca EU, naloživši da Nemačka ukine sve postojeće zabrane koje se odnose na sportske kladionice, uključujući i zabranu klađenja preko interneta. Različite zabrane u vezi sa sportskim klađenjem, pod izgovorom zaštite potrošača u Nemačkoj su dovele do bujanja ilegalnog tržišta, sa brojnim pratećim negativnostima. U obrazloženju, Evropski sud pravde je bio izričit – ”potrošači se uvek i isključivo štite dobrom regulacijom, dok zabrane ne mogu biti tolerisane zbog ugrožavanja slobode preduzetništva i slobode pružanja usluga”.

UPIS smatra da je pravi uspeh sprečiti klađenje maloletnika, suzbiti patološko kockanje i istovremeno ne ostaviti ljude bez posla. To se može postići potpunom zabranom ulaska maloletnika i drastičnim povećanjem kazni za prekršioce, uz istovremeno aktivno suzbijanje nelegalnog tržišta igara na sreću. Smatramo da je donošenje izmena Zakona o igrama na sreću dobar trenutak da se Evropski standardi i kvalitetna zakonska rešenja ugrade i u domaće zakonodavstvo i na taj način očuvaju radna mesta i podstaknu nove investicije u ovoj industrijskoj grani koja se u punoj meri uvažava svuda u svetu, osim u Srbiji.

en_USEnglish