Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U PODGORICI

Podgorica, 24.februar 2015.godine: Predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću Srbije, direktor Rade Karan i koordinator Zoran Puhač, učestvovali su, u okviru regionalne saradnje, na međunarodnoj stručnoj konferenciji ILCP 2015 u Podgorici.

baner za sajt m

Povod za organizaciju ovog stručnog skupa je postojeća zakonska regulativa u oblasti igara na sreću, čije odredbe prete da praktično ugase industriju igara na sreću u Crnoj Gori. Ciljevi konferencije, koju je organizovalo crnogorsko udruženje priređivača igara na sreću „MontenegroBet“ su bili da se celokupnoj javnosti u Crnoj Gori, a pre svega predstavnicima nacionalne – zakonodavne i izvršne vlasti ponude ekspertske analize i iskustva iz regiona i Evrope, koji, svi zajedno, ukazuju na svu štetnost važećih zakonskih rešenja u Crnoj Gori.

Međunarodni poreski eksperti iz Velike Britanije, Belgije, Malte i Grčke, kao i predstavnici regionalnih udruženja priređivača igara na sreću iz Hrvatske, Srbije i Rumunije izneli su brojne, veoma argumentovane i stručne kritike postojećih zakonskoih rešenja. Najsvežija iskustva iz Hrvatske su potpuno poražavajuća. Primena sličnih rešenja u Hrvatskoj, čija implementacija je počela 1.januara ove godine, u svom prvom mesecu doneli su pad prometa u igrama na sreću od oko 25 % i identičan pad budžetskih prihoda u Hrvatskoj.

[envira-gallery id=”569″]

Zato je izlaganje predsednika Udruge sportskih kladionica iz Hrvatske Miloša Mateja, o negativnim hrvatskim iskustvima, bilo veoma zapaženo, posebno kada se ima u vidu da su hrvatska rešenja dosta blaža i liberalnija od crnogorskih, koja praktično onemogućavaju poslovanje i vode ka gašenju industrije igara na sreću.

Takođe, veoma zapažen je bio i nastup koordinatora našeg Udruženja Zorana Puhača, koji je na bazi loših hrvatskih iskustava i aktuelne evropske prakse, veoma temeljno i sadržajno analizirao sve gotovo izvesne posledice primene ovakvih rešenja u Crnoj Gori, počev od gašenja celokupne industrije igara na sreću do značajnog pada budžetskih prihoda i bujanja nelegalnog tržišta.

Ocenjujući konfrenciju kao veoma plodnu i uspešnu, predsednik „MontenegroBeta“ Aleksandar Špadijer je izrazio očekivanja da će zaključci konferencije kao i predstavljena iskustva i veoma stručne i egzaktne analize gotovo sigurnih posledica biti snažan signal crnogorskom Ministarstvu finansija i Upravi za igre na sreću da trenutno važeće zakonsko rešenje što hitnije promene i na taj način stvore optimalan poslovni ambijent za sve priređivače igara na sreću u Crnoj Gori.

en_USEnglish