Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Podrška inicijativi za sprečavanje nelegalnog poslovanja

Beograd, 15.02.2012.godine: Povodom polemike koja se pojavila u delu medija nakon inicijative Uprave za igre na sreću da se blokiraju sajtovi preko kojih se u Srbiji nelegalno organizuju igre na sreću putem interneta, Udruženje priređivača igara na sreću smatra da se u tom slučaju ne radi ni o kakvoj cenzuri ili povredi Ustava, naprotiv, radi se o obezbedjivanju ustavom zagarantovane ravnopravnosti poslovanja. Udruženju je potpuno jasno da je inicijativa nadležne uprave Ministasrstva finansija okrenuta isključivo sprovodjenju zakona i sprečavanju nelegalnog poslovanja, kao i u svakoj drugoj delatnosti i zaštiti domaćih igrača koji su u poslednjih petnaestak godina nebrojeno puta prevareni od strane nelicenciranih operatera ostajući bez svojih dobitaka i zato podržavamo tu inicijativu.

[envira-gallery id=”413″]

Do decembra 2011. godine, igre na sreću preko interneta nisu bile jasno regulisane u Srbiji i to je omogućilo stranim operaterima da nekontrolisano funkcionišu u Srbiji i odliv deviza iz Srbije – poslednje procene kažu vise od pet miliona evra godišnje. Pri tome nisu imali nikakve troškove poslovanja u Srbiji, niti su plaćali porez i licence, što ih je stavljalo u privilegovan položaj praktično nelojalne konkurencije.

Veoma je važno naglasiti da domaći igrači nisu bili dovoljno zastićeni, jer ako se pojavi bilo kakav problem sa isplatom dobitka nemaju kome da se žale. A primera za to ima. Nisu retki ni slučajevi da strani operateri, iako prikupljaju uplate u Srbiji, dobitke ne žele da isplaćuju na našoj zemlji već su igrači prinuđeni da račune ili kartice otvaraju u inostranstvu.
Sa donošenjem novog zakona o igrama na sreću situacija se znatno promenila. Uslovi za dobijanje internet licence u Srbiji su veoma liberalni, a sa komercijalne strane su veoma zahtevni jer štite položaj i prava igrača. Slične odredbe ima ogromna većina uredjenih država – ko nema dozvolu za rad i ko ne plaća porez ne moze da posluje na konkretnom tržištu. Da li te inostrane firme za kladjenje mogu da posluju u Italiji, Francuskoj ili Americi bez odgovarajuće licence za ta tržišta – naravno da ne mogu. Njima niko ne brani da izvade licence za poslovanje u Srbiji i da normalno rade. Na taj način će domaći igrači biti zaštićeniji, država ce naplaćivati porez, a konkurencija na tržištu će postati ravnopravna. Kome to može da smeta osim firmama koje sada ne plaćaju porez i licencu u Srbiji?

Konačno, identične mere blokiranja nelegalnih sajtova vec odavno primenjuju Italija i Francuska, upravo počinju Grčka i Češka, a kako saznajemo od jula ove godine i Velika Britanija.

Udruženje priređivača igara na sreću očekuje da će država naći načina da spreči nelegalno poslovanje u Srbiji, obezbedi ravnopravan položaj svih priređivača igara na sreću i zaštiti domaće igrače.

en_USEnglish