Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

POZIV ZA UKIDANJE ČLANA 83. ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA

Beograd, 4. februar 2016. godine – UPIS poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srbije da podrže ukidanje čalana 83. Zakona o porezu na dohodak građana.

Poštovani poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, pozivamo Vas da uvrstite na dnevni red i podržite:

RAZLOGE ZA UKIDANJE ČLANA 83. ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA

  1. Član 83. Zakona o porezu na dohodak građana je suprotan Ustavu jer stvara diskriminaciju između privrednih subjekata i primenjivaće se isključivo na kladionice zarad favorizovanja kazina i automata.
  2. Naplatu poreza po ovom članu Poreska uprava je protivpravno stavila u obavezu priređivačima iako svaki igrač kao poreski obveznik porez na dobitke od igara na sreću treba da plaća u okviru svog poreza na prihode.
  3. Ova zakonska odredba protivustavno ruši funkcionisanje slobodnog tržišta i dovodi do potpunog urušavanja slobone konkurencije između privrednih subjekata u delatnosti igara na sreću.
  4. Ovim članom Zakonom se krše propisi kojim su regulisana prava potrošača u ovom slučaju prava igrača u kladionicama.
  5. Ovakav model oporezivanja ne postoji nigde u svetu i predlažemo da se implementira najbolja evropska praksa u našoj delatnosti
  6. Isticali smo da će zbog ove zakonske odredbe doći do drastičnog pada budžetskih prihoda i da će pospešiti jačanje nelegalnog tržišta jer će igrači odlaziti na strane internet sajtove koji ne plaćaju nikakve poreze u Srbiji.
  7. Pozivamo sve narodne poslanike da stavljanjem na dnevni red prvog narednog skupštinskog zasedanja i glasanjem za brisanje člana 83. Zakona o porezu na dohodak građana, uvaže nedvosmislenu volju preko 100 hiljada građana Srbije koji su svojim potpisom tražili ukidanje ovog člana Zakona.
  8. Ukoliko se ne ukine ova zakonska odredba dovode se u pitanje budžetska sredstva od igara na sreću koja se usmeravaju na finansiranje Crvenog krsta, lečenje retkih bolesti i druga socijalno-humanitarna pomoć omladini i sportu koje se finansiraju kroz budžetske prihode od igara na sreću.
  9. Pred Ustavnim sudom pokrenuta je inicijativa za ocenu ustavnosti ovog neprimenjivog člana Zakona o porezu na dohodak građana.
en_USEnglish