Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

PREVENCIJA NA PRVOM MESTU

foto e scaled

Na UPIS-ovom štandu na Beogradskom sajmu igara na sreću održan sastanak predstavnika udruženja priređivača igara na sreću iz zemalja regiona. Projekti prevencije zavisnosti od igara na sreću koji se provode u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj predstavljaju najznačajnije akcije u cilju sprečavanja patološke zavisnosti i podizanju društvene svesti o odgovornom poslovanju.

Beograd, 06.juni 2018. godine: Na Beogradskom sajmu održan je 11. po redu sajam igara na sreću BELGRADE FUTURE GAMING. Udruženje priređivača igara na sreću Srbije – UPIS već tradicionalno učestvuje na ovom najvećem regionalnom skupu priređivača igara na sreću. Ove godine UPIS je, uz predstavljanje svog Projekta prevencije zavisnosti od igara na sreću, bio i domaćin sastanka čelnih ljudi iz udruženja priređivača igara na sreću zemalja regiona kao i direktora medicinskih ustanova koje se bave prevencijom i lečenjem zavisnosti.

Sastanak, prvi te vrste, bio je tematski posvećen prevenciji zavisnosti od igara na sreću i projektima prevencije koji se realizuju u zemljama regiona. UPIS već osam godina u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drajzerove u Beogradu realizuje Projekat prevencije “Moguće je prekinuti”. Taj projekat je veoma brzo, zbog svojih pozitivnih efekata, prevazišao okvire Srbije i bio veoma dobro prihvaćen od stručne i medicinske javnosti u Srbiji i šire. Kada je u pitanju odgovorno priređivanje igara na sreću u pitanju i ukupna društvena odgovornost, UPIS i njegove članice predstavljaju lidere ne samo u Srbiji i regionu već i šire.

FOTO 2 scaled

Upravo su UPIS-ova isustva bila podstrek crnogorskom udruženju “MONTENEGROBET” da u saradnji sa medicinsko-rehabilitacionim centrom “Kakarička gora” iz Podgorice 2014. godine otpočne sa realizacijom projekta prevencije zavisnosti od igara na sreću u Crnoj Gori.

Direktorka Bolnice iz Drajzerove dr Mira Kovačević je istakla veoma uspešnu saradnju sa UPIS-om i potencirala značaj projekta prevencije koji se realizuju u zemljama regiona. Dr Kovačević naglašava da ovi projekti suštinski sprečavaju zavisnost u nastajanju i da bilo bi dobro da oni postanu trajna obaveza svih priređivača.

Učesnici sastanka iz Crne Gore, Tatjana Šćepanović, generalni sekretar “MONTENEGROBETA” i direktor “Kakaričke Gore” Aleksandar Radinović odali su puno prizanje Bolnici iz Drajzerove, UPIS-u i kompanijama njegovim članicama za pomoć i podršku u pripremama i realizaciji njihovog projekta prevencije.

Ovih dana i u Republici Srpskoj počinje realizacija projekta prevencije. Tamošnje udruženje priređivača ALPIS je potpisalo ugovor sa Univerzitetzskim kliničkim centrom RS o zajedničkom provođenju projekta prevencije zavisnosti od igara na sreću. Prema rečima direktora ALPIS-a Milutina Ćosića oni u Republici Srpskoj su dobro razrađene projekte iz Srbije i Crne Gore prilagodili nešto drugačijim uslovima u Republici Srpskoj i sredinom juna počinju sa realizacijom. Ćosić naglašava da su upravo iskustva iz Srbije i Crne Gore bila presudna da se ALPIS odluči za saradnju sa UKC Banjaluka jer se radi o državnoj medicinskoj ustanovi koja raspolaže sa veoma stručnim kadrom, iza sebe ima značajne rezultate u lečenju svih oblika zavisnosti i lako je dostupna potencijalnim pacijentima.

FOTO 4 scaled

Na kraju sastanka zaključeno je da se veoma uspešna saradnja udruženja iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske instucionalizuje i postane redovnija i sadržajnija. Takođe, zaključeno je da se inicira uspostavljanje saradnje i sa udruženjima iz drugih država regiona.

Inače, 11. Beogradski sajam igara na sreću okupio je 45 izlagača iz desetak evropskih država koji su na skoro 3000 kvadratnih metara u hali 3 Beogradskog sajma izložili svoju ponudu, pre svega tehnološke i softverske inovacije kada je u pitanju oprema za igre na sreću.

Sajam je svakako bio i prilika za uspostavljanje brojnih kontakata predstavnika UPIS-a sa priređivačima igara na sreću iz zemlje i regiona.

en_USEnglish