Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

SAOPŠTENJE: Značajan doprinos privredi i društvu u celini

Beograd, 12.12.2012. godine: Poslovanje kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) uz visok nivo poslovne etike i značajne rezultate na polju društvene odgovornosti ostvaruju značajan doprinos privredi i društvu Srbije u celini, zaključak je današnje konferencije za medije, na kojoj je UPIS predstavio ekonomske pokazatelje svog privređivanja i rezultate društveno odgovornog poslovanja.

Ekonomski pokazatelji privređivanja i rezultati društveno odgovornog poslovanja Udruženja priređivača igara na sreću.

UPIS AGP 1 e1617954458252

ZNAČAJAN DOPRINOS PRIVREDI I DRUŠTVU U CELINI

UPIS na svakog zaposlenog obezbeđuje još 17 radnih mesta u Srbiji. Skoro 40 miliona evra uplaćeno po osnovu poreza i doprinosa. Oko 150 000 stanovnika Srbije direktno i indirektno obezbeđuje egzistenciju zahvaljujući poslovanju kompanija članica Udruženja. Svi zaposleni završili edukaciju u prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Evidentni rezultati socijalnih i humanitarnih aktivnosti.

O ekonomskim pokazateljima poslovanja govorio je direktor Udruženja Rade Karan: „U Udruženju i  kompanijama-članicama   zaposleno je 2600 ljudi. Za njihove zarade u prethodne tri godine isplaćeno je 30 miliona evra, a iznos plaćenih poreza i doprinosa na zarade  je 15 milona evra. Takođe, u prethodne tri godine dobavljačima je isplaćeno 40 miliona evra  na ime nabavki roba i usluga uz plaćen PDV od 5,6 miliona evra. Samo 150  najvećih dobavljača (po kriterijumu minimalno jedan ugovor godišnje sa minimalnim iznosom od million dinara) u ovom momentu zapošljava 41.500 radnika što predstavlja 2,5 % ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.. Činjenica je da svaki zaposleni u kompanijama Udruženja indirektno  kod  dobavljača obezbeđuje još 17 radnih mesta. Kada su u pitanju obaveze prema državi, kompanije članice  UPIS su u državni budžet na ime poreza, naknada i taksi za priređivanje igara na sreću za poslednje tri godine uplatile 17 miliona evra, što zajedno se svim ostallim porezima (PDV, porezi i doprinosi na zarade) dovodi do iznosa od 39,4 miliona evra“.

Posmatrajući na godišnjem nivou, u 2011. godini, Udruženje i kompanije članice su na ime plaćanja svih vrsta poreza i kroz isplate zarada svojim zaposlenim, privredi Srbije direktno doprineli sa iznosom od 21 milion evra. Kada se tom iznosu  dodaju profiti  dobavljača i zarade i porezi koji oni isplaćuju, ukupno dodata vrednost  ekonomiji Srbije od strane kompanija UPIS iznosi 315 miliona evra ili nešto više od 1%  bruto domaćeg proizvoda – tačnije 1,08 %. To, takođe,  znači da svaki evro koji  se stvori u kompanijama-članicama UPIS  donosi 15 evra dodate vrednosti u vidu zarada zaposlenih, profita i poreza koji država dobije od  kompanija  članica  Udruženja  i njihovih  dobavljača roba i usluga.

Uz  odlične pokazatelje doprinosa privredi zemlje, rezultati koje je Udruženje postiglo na polju prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću u potpunosti odslikavaju izuzetno visok nivo društveno odgovornog poslovanja  kompanija članica.

O tom segmentu društveno odgovornog poslovanja govorio je koordinator Udruženja Zoran Milošević: „Nedugo po osnivanju, Udruženje je u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drjazerove otpočelo sa realizacijom projekta „Moguće je prekinuti“. Suštinu projekta predstavlja edukacija, svih zaposlenih koji dolaze u kontakt sa igračima, u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti od igara na sreću.  Za dve godine koliko se  provodi ovaj projekat edukaciju je završilo 2000 zaposlenih u kompanijama-članicama UPIS. U skladu sa međunarodnim standardima svi su dobili individualne sertifikate dok se kompanijski sertifikati  o edukovanom osoblju nalaze na vidnim mestima u svim poslovnicama širom Srbije“.

Realizaciju projekta prate  posteri i flajeri koji se takođe nalaze u svim poslovnicama. Posteri i flajeri svojim sadržajem na pogodan način ukazuju igračima na potencijalnu mogućnost pojave zavisnosti od igara na sreću  i upućuju ih da pomoć potraže u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti iz Drajzerove koja se nalazi  u okviru zdravstvenog sistema Srbije u kojoj je lečenje potpuno besplatno.

Trajno opredeljenje kompanija članica i Udruženja u celini je da se društvena odgovornost u segmentu  donacija striktno odvoji od marketinga.  Prema rečima koordinatora  Zorana Puhača u  poslednje tri godine  UPIS je sa svojim kompanijama izdvojio  oko million evra  na ime  donacija  u okviru socijalne i humanitarne podrške i pomoći sportu kulturi, nauci i obrazovanju. Od osnivanja Udruženja praktično ne postoji nijedna značajna društvena akcija u sferi socijalne I humanitarne podrške u kojoj UPIS ili njegove članice nisu učestvovali. Počev od akcije “Bitka za bebe” i  nabavke inkubatora, preko narodnih kuhinja, sigurnih kuća, pomoći hendikepiranim i socijalno ugoroženim do podrške  brojnim zdravstvenim ustanovama.

Istovremeno, kompanije-članice Udruženja podrška  su pružali i pružaju brojnim neprofitnim i niskoprofitnim sportskim udruženjima i klubovima koji podstičnu razvoj sporta, kao i pomoć i podršku ustanovama kulture, nauke i obrazovanja.

Ekonomski pokazatelji privređivanja i rezultati društveno odgovornog poslovanja Udruženja priređivača igara na sreću nedvosmisleno  iskazuju njihov veliki značaj i doprinos privredi i društvu u celini, ali indirektno ukazuju i na potencijalni uticaj i značaj celokpune industrije igara na sreću.
PREUZMITE: Izveštaj o ekonomskim pokazateljima privređivanja i rezultatima društveno odgovornog poslovanja >>>>

en_USEnglish