Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Симпозијум „Сва лица зависности“ – подршка приређивача је веома важна

Стручни симпозијум

“Искуство чланица УПИС-а је од великог значаја”, нагласила је директорка Специјалне болнице др Диана Ракетић

Скоро деценију и по Специјална болница и УПИС сарађују и посвећено превентивно делују у циљу смањења броја зависника од игара на срећу и јачању свести самих играча о потенцијалној могућности за појаву зависности. Удружење приређивача игара на срећу из тог разлога је подржало организацију симпозијума „Сва лица зависности“ који ће бити одржан 9. новембра у сали „Југословенске кинотеке“ у Београду.

Симпозијум – Програм и историјат сарадње Специјалне болнице и УПИС

Сарадња је отпочела 2010. године када је заједнички осмишљен Пројекат превенције „Могуће је прекинути“. Пројекат је подразумевао информативни и едукативни аспект, у оквиру којег су запослени код приређивача едуковани у препознавању првих симптома зависности, а постери и флајери са текстом који упозорава на могућност појаве зависности постављени у свим локалима компанија чланица УПИС-а.

На УПИС-ово инсистирање, садржај Пројекта ушао је и у Закон о играма на срећу и тиме постао норма за све приређиваче игара на срећу у Републици Србији.

Пројекат је добио и бројна међународна признања и практичну примену у другим државама региона, будући да је представљен на симпозијумима, другим скуповима здравствених установа специјализованих за лечење болести зависности, као и на конгресима и конференцијама приређивача игара на срећу. Примена модификованог Пројекта „Могуће је прекинути“ почела је у Црној Гори и Републици Српској, а ускоро почиње и у Северној Македонији.

Директорка Специјалне болнице др Диана Ракетић истиче да је УПИС један од најзначајнијих партнера Симпозијума „Сва лица зависности“.

„Већ дуги низ година сарађујемо са УПИС-ом, у оквиру нашег заједничког пројекта едуковано је више од 10.000 запослених и његов садржај постао је обавезан за све приређиваче. Веома је важно да се ово удружење активно укључује у проблеме, јер је њихово искуство од великог значаја“, нагласила је др. Ракетић.

УПИС и Специјална болница планирају унапређење сарадње кроз надограђени пројекат под називом „И један је много“.

„План је да организујемо предавања у основним и средњим школама широм Србије, посвећена превенцији зависности од игара на срећу. Уједно ћемо снимати и емитовати спотове који ће младе усмеравати на спортске терене“, истакао је директор УПИС-а Раде Каран.

Имајући у виду резултате дугогодишње сарадње, за очекивати је да нови пројекат ових сарадника буде још успешнији и делотворнији када је у питању сузбијање зависности у њеном самом настајању.

Детаљније о Симпозијуму и његовом програму можете се упознати на овом линку

en_USEnglish