Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

ŠTETNA I EKONOMSKI NELOGIČNA ZAKONSKA REŠENJA

naslovna2 1806

Beograd, 15.juni 2016. godine: UPIS-Udruženje priređivača igara na sreću Srbije bilo je domaćin međunarodne konferencije o oporezivanju dobitaka od igara na sreću, koju je Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću (EOGL) iz Brisela organizovala u beogradskom hotelu “Falkenštajner”.

Na konfrenciji su učestvovali brojni međunarodni eksperti za oblast igara na sreću, predvođeni stručnjacima iz EOGL, ali i regionali i domaći eksperti. Učesnici konferencije su u svojim izlaganjima izneli niz argumenata o štetnosti modela oporezivanja dobitaka od igara na sreću koji se primenjuje u Srbiji i još nekim državama regiona ili je takav model u proceduri uvođenja.

Najznačajnije štetne posledice primene postojećeg modela izneo je Nikolas Roumnakis, predsednik EOGL. Gospodin Roumnakis je posebno istakao da modeli oporezivanja koji se primenjuje u Srbiji i Hrvatskoj i čija primena se priprema u BiH dovode do pada budžetskih prihoda od igara na sreću, da uvode diskriminaciju među priređivačima, da sportsko klađenje dovodi do potpunog gašenja jer je primenjiv samo na tu vrstu igara na sreću i na kraju da narušava evropska pravila o slobodnoj konkurenciji i tržišnoj ravnopravnosti. Takođe, izneo je svoje mišljenje da je postojeće stanje verovatno posledica uticaja lobističkih grupa oličenih u austrijskoj kompaniji Novomatik koja kao proizvođač automata i priređivač te vrste igara na sreću ima isključivu korist od gašenja sportskog klađenja.

[envira-gallery id=”637″]

Sa situacijom u BiH u kojoj se, po svemu sudeći, priprema zakonsko rešenje kojim će se oporezovati svi dobici od igara na sreću, govorio je Aleksandar Sekulić, direktor Asocijacije legalnih priređivača (ALPIS) iz Banjaluke. Po njegovim rečima i u oba BH entiteta je prepoznatljiv scenario nametanja rešenja koja odgovaraju isključivo priređivačima igara na sreću na automatima. Direktor ALPIS-a je izrazio očekivanja da će nadležni organi Republike Srpske prepoznati svu štetnost modela oporezivanja koji zagovaraju, posebno sa aspekta smanjenja budžetskih prihoda, ali i gubitka nekoliko hiljada radnih mesta do kojih će neminovno dovesti gašenje sportskog klađenja.

Veoma interesantan je bio konferencijski nastup Tatjane Šćepanović, generalnog sekretara crnogorskog udruženja priređivača MontenegroBet o njihovim naporima da se u Crnoj Gori ukine takav model oporezivanja. Naime, nadležni organi Crne Gore su prepoznali svu štetnost zakonskog rešenja o oporezivanju dobitaka od igara na sreću i suočeni sa padom budžetskih prihoda i nemogućnosti njegove primene na sve vrste igara na sreću, predložili, a crnogorski parlament usvojio predlog o ukidanju tog štetnog zakonskog rešenja.

Zaključujući konferenciju, predsednik EOGL Nikolas Roumnakis je istakao da modeli oporezivanja dobitaka od igara na sreću kaji se primenjuje u zemljama našeg regiona ne postoje nigde u svetu. I tamo gde su primenjivani, od njih se odustalo jer donose pad budžetskih prihoda i pogoduju jačanju nelegalnog tržišta. Predsednik EOGL je u ime te renomirane evropske asocijacije dao punu podršku nastojanjima UPIS-a i njegovih članica da kroz institucije sistema ukinu ta štetna, ekonomski nelogična i neprimenjiva zakonska rešenja. Takođe, izrazio je uverenje da će nadležni srpski organi u potpunosti sagledati negativna iskustva primene sličnog modela u Hrvatskoj i Crnoj Gori i jednostavno primenti rešenja i modele kakvi se primenjuju u razvijenim zemljama EU.

U okviru konferencije održan je i sastanak Borda direktora EOGL na kojem je usvojena nova Platforma delovanja ove eminentne evropske organizacije, a verifikovan je prijem novih članova: My Best Odds iz Belgije, austrijski Network System Development GmbH, kompanije GERMANIA iz Hrvatsake i makedonske DELTA BET kao i regionalnih udruženja priređivača MontenegroBet iz Podgorice i ALPIS-a iz Banjaluke.

en_USEnglish