Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

U CRNOJ GORI UKINUT POREZ NA DOBITKE OD IGARA NA SREĆU

Poslanici crnogorskog parlamenta nisu izglasali predlog zakona o oporezivanju dobitaka od igara na sreću. Predlog ocenjen kao štetan i protivustavan. Odluka Skupštine Crne Gore putokaz i za druge zakonodavce u region.

Udruženje priređivača igara Srbije (UPIS) pozdravlja činjenicu da poslanici crnogorskog parlamenta na svojoj sednici 28.decembra 2015.godine nisu usvojili deo Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica u delu koji se odnosi na oporezivanje dobitaka od igara na sreću. Takvom odlukom Skupština Crne Gore praktično je dovela do ukidanja poreza na dobitak od igara na sreću, svoje zakonodavstvo približila saveremenim evropskim i stavila se u zaštitu domaćeg tržišta.

Želimo da podsetimo da su odredbe o oporezivanju dobitaka od igara na sreću, koje su bile predložene u Crnoj Gori, bile direktno uperene protiv igrača koji ostvaruju dobitke na klađenju dok su praktično neprimenjive za dobitke u drugim vrstama igara na sreću. Time su u podređen tržišni položaj stavljene i kompanije koje se bave priređivanjem klađenja. Nažalost, propisi koji nisu usvojeni u Crnoj Gori, u sličnom obliku egzistiraju u pojedinim državama našeg regiona i direktna su posledica lobiranja i koruptivnih aktivnosti jedne austrijske kompanije koja se bavi proizvodnjom i priređivanjem igara na sreću putem automata.

Na sreću, poslanici Skupštine Crne Gore su prepoznali svu štetnost predloga Zakona o oporezivanju dobitaka od igara na sreću i njegovu protivustavnost. Neizglasavanjem predloženih odredbi crnogorski parlament je omogućio slobodnu tržišnu utakmicu, sprečio dominaciju i monopol i zaštitio državni budžet i građane Crne Gore od megalomanije kompanija koje svoju tržišnu nekonkurentnost pokušavaju da nadomeste za sebe povoljnijim zakonskim rešenjima.

Ovakvom odlukom crnogorski parlament je obebedio očuvanje postojećih radnih mesta u industriji igara na sreću u Crnoj Gori i stabilno finansiranje svih socijalno-humanitarnih delatnosti koje se finansiraju iz budžetskih prihoda od igara na sreću.

Nadamo se da će ovakva odluka Skupštine Crne Gore biti putokaz i drugim zakonodavcima u regionu da implementiraju najbolju evropsku praksu u svoje zakone o igrama na sreću i time prekinu višegodišnje eksperimentisanje u delatnosti igara na sreću.

en_USEnglish