Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

U TOKU SA SVETSKIM TRENDOVIMA

IMG 20170203 110324 scaled

Srpski priređivači igara na sreću ponovo na londonskom sajmu igara na sreću Veoma uspešna ponuda Mozzarta i Meridiana.
Brojne stručne i tematske konferencije.
Podrška EOGL i evropskih eksperata – potvrda činjenice da je aktuelni model oporezivanja dobitaka od igara na sreću u Srbiji neprimenjiv i ekonomski neodrživ.

 

Jedan od najvećih svetskih sajmova igara na sreću i svakakoo najznačajniji – LONDON ICE 2017   bio je jedinstvena prilika da se srpski priređivači igara na sreću uporede sa žestokom  konkurencijom na svetskom tržištu igara na sreću.

Članice UPIS-a, „Mozzart“  i  „Meridian“   imale su  veoma   uspešan  nastup na londonskom sajmu koji je ove godine oborio sve rekorde. U dve hale izložbenog centra Excel, na preko 40 hiljada kvadratnih metara prostora, okupilo se 540 najvećih kompanija iz 67 zemalja sa svih kontinenata kao i  brojni predstavnici državnih regulatornih tela.

Naše kompanije su ove godine  svoju standardnu ponudu  obogatile sa novim proizvodima i uslugama: unapređenim softverom za sportsko klađenje, kazino menadžment sistemom, novim displej sistemima i ukupnim konsaltingom za igre na sreću. Uz  „Mozzart“  i  „Meridian“ i niški  “Fazi” je imao zapažen nastup sa svojom  prepoznatljivom ponudom.

[envira-gallery id=”673″]

Učešće na sajmu podrazumeva  i učešće na brojnim stručnim skupovima  i  konferencijama  prvenstveno na temu on lajn igara na sreću i primene novih tehnologija kada su igre na sreću u pitanju kao i poreske politike u industriji igara na sreću.  Predstavnici naših kompanija su učešćem na takvim stručnim skupovima bili u prilici da se uporede i sa najrazvijenijim svetskim kompanijama. Na taj način je još jednom potvrđeno da „Mozzart“ i „Meridian“, kada su pitanju nove tehnologije i razvoj softvera, ne zaostaju za svetskim trendovima. Tome u prilog govori i činjenica da su  kompanije-članice UPIS-a nastavile sa značajnim ulaganima u  IT sektor.

Na stručnim skupovima bilo je reči  i o poreskoj politici u industriji igara na sreću.  Brojne prezentacije i izlaganja su nas u potpunosti uverili da je postojeći model oporezivanja dobitaka od igara na sreću u Srbiji  u  potpunosti ekonomski nelogičan i neopravdan te  da je UPIS  potpuno argumentovano poneo ustavne tužbe za ukidanje protivustavnih odredbi Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Najznačajniju potvrdu svojih stavova UPIS je dobio na sednici Izvršnog komiteta Evropske organizacije za regulaciji igara na sreću – EOGL. Evropski i svetski esperti, govoreći na ovom skupu renomirane evropske oranizacije, su veoma precizno i argumentovano naveli brojne negativne efekte oporezivanja dobitaka na sreću na način kakav se danas primenjuje u Srbiji – od usmeravanja igrača ka nelegalnim sajtovima i priređivačima, preko smanjenja prihoda budžeta, do ugrožavanja poslovanja legalnih priređivača, smanjenja broja radnih mesta i posrednog dodatnog smanjenja državnih prihoda. Izvršni komitet EOGL je izrazio čuđenje za samo postojanje lokalnih komunalih taksi za isticanje firmi u Srbiji kao i visinom njihovih iznosa, jer takve vrste taksi, kao i drugih parafiskalnih nameta ne postoje u savremenim državama.

Istovremeno, Izvršni komitet EOGL odao je priznanje UPIS-ovom angažovanju na prevenciji zavisnosti od igara na sreću, zaštiti maloletnika i ukupnom jačanju odgovornog priređivanja igara na sreću. Kada je odgovorno priređivanje u pitanju, UPIS je svrstan među lidere, ne samo u regionu već i šire.

en_USEnglish