Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

UPIS na simpozijumu Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

specijalne bolnice scaled

U organizaciji Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, koja ove godine obeležava 65 godina od osnivanja, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke održan je veliki stručni simpozijum „Sva lica zavisnosti savremenog doba” uz podršku Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS). Skoro deceniju i po Specijalna bolnica i UPIS sarađuju i posvećeno preventivno deluju u cilju smanjenja broja zavisnika od igara na sreću i jačanju svesti samih igrača o potencijalnoj mogućnosti za pojavu zavisnosti.

Saradnja je otpočela 2010. godine, kada je zajednički osmišljen projekat prevencije „Moguće je prekinuti“, o kojem je na simpozijumu, u okviru sesije bihejvioralne zavisnosti, govorio Rade Karan, direktor Udruženja priređivača igara na sreću.

„Projekat je podrazumevao informativni i edukativni aspekt, u okviru kojeg su zaposleni kod priređivača edukovani o prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti, a posteri i flajeri sa tekstom koji upozorava na mogućnost pojave zavisnosti postavljeni u svim lokalima kompanija članica UPIS-a. Sadržaj Projekta je na naše insistiranje ušao i u Zakon o igrama na sreću i time postao norma za sve priređivače igara na sreću u Republici Srbiji“, istakao je Karan i dodao da su osnovni poslovni postulati UPIS-a potpuna legalnost rada i visok nivo društvene odgovornosti prema sredini u kojoj posluju.

Direktor UPIS-a je istakao i da nikada nisu umanjivali značaj broja zavisnika, jer i najmanji broj je problem.

„Samo želimo da ukažemo na pojavu medijskog licitiranja brojem zavisnika. Kada se u javnosti plasiraju šokantni, a potpuno netačni podaci o broju i uzrastu osoba koje učestvuju u igrama na sreću, stvara se lažna slika o bolesnom društvu u kojem ne postoji nikakva prevencija zavisnosti niti zaštita maloletnika“, dodao je Karan.

Istovremeno, kao rešenje se nude usluge pojedinih udruženja građana, raznovrsnih centara, nevladinih organizacija i pojedinaca sa upitnom kompetencijom u lečenju i prevenciji bolesti zavisnosti i nepoznatim cenama usluga.

„Nije lako utvrditi motive za iznošenje ovakvih, pre svega netačnih tvrdnji. Ponekad je to samo želja za samopromocijom, ali neretko i čist materijalni interes prikrivenog reklamiranja različitih ordinacija ili centra za pomoć. Nije zanemariv ni politički motiv. Dešavalo se i ranije, posebno uoči izbora, da pojedine političke grupacije krenu populistički sa iznošenjem neargumentovanih stavova i predloga vezanih za igre na sreću, a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena i pridobijanja poverenja birača“, istakao je Karan.

Zajednički projekat UPIS i Specijalne bolnice – istorijat saradnje

Zajednički projekat UPIS-a i Specijalne bolnice „Moguće je prekinuti“ dobio je i brojna međunarodna priznanja i praktičnu primenu u drugim državama regiona, budući da je predstavljen na simpozijumima, drugim skupovima zdravstvenih ustanova specijalizovanih za lečenje bolesti zavisnosti, kao i na kongresima i konferencijama priređivača igara na sreću. Primena modifikovanog Projekta „Moguće je prekinuti“ počela je u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a uskoro bi trebalo da počne i u Severnoj Makedoniji.

Unapređenje saradnje UPIS i Specijalna bolnica planiraju da nastave kroz nadograđeni projekat pod nazivom „I jedan je mnogo“.

„Plan je da organizujemo predavanja u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, posvećena prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Ujedno ćemo snimati i emitovati spotove koji će mlade usmeravati na sportske terene“, istakao je direktor UPIS-a Rade Karan.

en_USEnglish