Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA SVE VIŠE LAŽNIH PROFILA KOJI NUDE TIPOVE, DOJAVE, IZ UPISA UPOZORAVAJU

UPIS - AGP

Nelegalno klađenje – „sigurica“ za prevare

Neophodno je zaštititi građane kao i celo naše društvo od ove protivzakonite i štetne pojave.

Internet su preplavili lažni profili na društvenim mrežama koji nude „sigurice“ i dojave, a sigurno je samo da je na stotine građana iz celog regiona prevareno! Ljudi lako poveruju u čaršijske priče da je baš taj meč namešten i da će doći baš taj „fiks“, a lažni majstori tipovanja trljaju ruke i bogate se čak i uz pomoć pojedinih zvezda sa estrade koji za novac šeruju njihove objave preko Instagrama.

  • Takav vid klađenja nikada nije bio kontrolisan, ne plaća se poraz, ne vodi se računa o bolestima zavisnosti – upozorava Rade Karan, direktor Udruženja priređivača igara na sreću. – Mnogo puta smo na ovo upozoravali, stalno dižemo svest o tome koliko je nelegalno klađenje rasprostranjeno i štetno za društvo. Ne postoji dovoljno dobra kontrola, jer pojedinci, ali i organizovane grupe i dalje masovno primaju novac za opklade od građana.

Takav vid klađenja stvara niz problema i štetnih pojava, koja na kraju dovode do različitih oblika kriminala, karakterističnih za sive i crne zone poslovanja.

  • Ne plaćaju se porezi, građani igraju na dug, gomilaju se kamate… Apelujemo na zvanične organe da još više obrate pažnju na ovakve probleme i pomognu u suzbijanju ove izrazito negativne pojave. Takođe, apel upućujemo i na same građane, da ne nasedaju na lažne profile i dojave i da okušaju sreću samo kod licenciranih priređivača – ističe Karan.
Takođe, veoma je bitno naglasiti da i sami učesnici u nelegalnim opkladama ulaze u problem sa zakonom.
  • I organizatori takvog klađenja, a i sami igrači su u krivičnom prekršaju. Na prvom mestu je neophodno zaštiti građane, ali i priređivače igara na sreću, jer ovakve nemile scene narušavaju imidž cele industrije i imaju izrazito negativan uticaj na poslovanje – zaključuje  direktor UPIS-a.

Cela industrija igra na sreću godišnje u budžet Srbije i budžete lokalnih samouprava na ime fiskalnih i parafiskalnih dažbina prema podacima Agencije za privredne registre uplati oko 500 miliona evra.

UHAPŠENO DEVET OSOBA

U policijskoj akciji Republike Srpske pod nazivom “Vektor” uhapšeno je devet osoba zbog sumnje da su preko Fejsbuka i Instagrama prevarili na stotine ljudi, tako što su ih namamili da im uplaćuju novac za klađenje. Sumnja se da je ova grupa pravila lažne profile po društvenim mrežama sa dojavama mečeva, a da su na njihovoj meti bili građani iz celog regiona.

en_USEnglish