Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Vest iz Nemačke – preuzeto sa Rojtersa

Pokrajine hoće da otvore sportska klađenja za privatne ponuđače:

Nemačke savezne pokrajine hoće da privatnim ponuđačima otvore milijardi vredno tržište za sportska klađenja.
Naravno, moralo bi još da se razgovara o tome u kom obliku bi se davale licence, rekao je predsednik vlade pokrajine Rajnland-Pfalc Kurt Bek, u četvrtak u Berlinu, nakon sednice predsednika pokrajinskih vlada. Još uvek nije definisano da li će postojati jedna ili više licenci i da li će se one davati na regionalnom ili federalnom nivou. Detalji bi trebalo da budu definisani do 6. aprila kada će biti održana vanredna sednica predsednika pokrajinskih vlada. Vrednost tržišta za sportska klađenja, od čijeg otvaranja bi privatni ponuđači klađenja kao što su bwin i Tipp24 mogli da profitiraju, Bek je procenio na pet milijardi evra.

Do sada se 90 odsto sportskih klađenja odvijalo u ilegalnoj sferi, kritikovao je političar Socijaldemokratske partije. Sada se radi o tome da se klađenje izuzme iz sfere ilegalnog da bi se sprečile zloupotrebe sve do organizovanog kriminala i da bi se obezbedilo da od obrta profitiraju sport, kultura i drugi volonterski projekti. U cilju staranja jedinsvene regulative, pokrajine su se nadale da će im federalna vlada ustupiti nadležnosti za klađenja na konjskim trkama i slot mašine.

Detalje će definisati predsednici pokrajinskih vlada najkasnije na vanrednoj sednci 6. aprila. Tada bi trebalo da bude donet Predlog zakona o izmenama postojećeg Pokrajinskog ugovora o igrama na sreću, najavio je predsednik vlade pokrajinse Saksen-Anhalt i političar Hrišansko-demokratske unije Volfgang Bemer.

BWIN: KREĆE SE U DOBROM SMERU

Aktuelni Pokrajinski ugovor o igrama na sreću prestaje da važi krajem ove godine, tako da pokrajine, najkasnije do tada, moraju da pronađu rešenje. Predsednici vlada se slažu u tome da državni monopol treba da ostane za loto. Pokrajine, u kojima je SPD na vlasti, su se do sada protivile dozvoljavanju sportskih klađenja privatnim ponuđačima, dok su pokrajine, u kojima je na vlasti Hrišćansko-demokratska unija, težile ka otvaranju tržišta.

Vodeće preduzeće za sportska klađenja u Evropi bwin pozitivno je ocenilo izjavu predsednika vlade. “To se kreće u dobrom smeru kontrolisanog otvaranja tržišta”, rekao je jedan portparol. Više informacija biće izneto tek kada budu poznati detalji oko davanja licenci. Bwin je godinama odlučan kritičar Pokrajinskog ugovora o igrama na sreću sa utvrđenim profitabilnim monopolom za pokrajine.

Evropski sud je u septembru nemački Pokrajinski ugovor o igrama na sreću proglasio nedozvoljenim jer ne prati cilj – da se bori protiv nadolazeće opasnosti od zavisnosti. Načelno je dozvoljen monopol države na klađenje, ako je u službi zaštite potrošača. U novembru je sličnu presudu doneo Savezni upravni sud u Lajpcigu: monopol za sportsko klađenje može da ostane samo ako je u službi borbe protiv kockarske zavisnosti.

Pokrajine su sve više zainteresovane za poslove klađenja. Zavod za statistiku polazi od toga da su lutrije i kockarnice u 2010. godini u kase pokrajinskih ministara finansija ulile 3,3 milijarde evra. Samo od poreza na lutriju očekivani su dodatni prihodi u visini od 1,5 milijarde evra. Računalo se sa dodatnih 1,5 milijardi od lutrije fudbalski toto i loto sa brojevima. Kockarnice bi trebalo da učestvuju u pokrajinskim prihodima sa prognoziranih 300 miliona evra.

en_USEnglish