Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

ZAŠTITA I RAZVOJ DOMAĆIH RESURSA

UPIS pozdravlja potpisivanje sporazuma između ministarstava odbrane i privrede.

Beograd, 06.oktobar 2014.godine: Vojnotehnički institut je od strane Ministarstva finansija ovlašten za ispitivanje i kontrolu tehničkih i funkcionalnih karakteristika automata za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima i kontrolu ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika štampača tiketa za priređivanje posebnih igara na sreću – klađenja. To praktično znači da Vojnotehnički institut, koji je već ovlašten da vrši ispitivanja ispunjenosti informatičkih karakteristika opreme za igre na sreću preko sredstava elektronske komunikacije, postaje referentna nacionalna laboratorija kada su igre na sreću u pitanju.
Udruženje priređivača igara na sreću Srbije (UPIS) i kompanije članice pozdravljaju ovakvu odluku Vlade Srbije i nadležnih ministarstava i pružaju punu podršku Vladi u nameri da u potpunosti uredi tržište igara na sreću u našoj zemlji.
UPIS takođe pozdravlja i potpisivanje sporazuma između Ministarstva privrede i Ministarstva odbrane kojim je Vojnotehnički institut postao nosilac razvoja novog informaciono-poslovnog sistema Državne lutrije Srbije.
Ovakva rešenja Vlade Srbije i nadležnih ministarstava, kada su igre na sreću u pitanju, daju snažan doprinos stvaranju zdrave poslovne klime i optimalnih uslova poslovanja u celini. Poslovi koje će Vojnotehnički institut obavljati u regulaciji tržišta igara na sreću u Srbiji su garancija da će se kontrola i nadzor na tržištu sprovoditi na ispravan način i istovremeno garantuju znatno povećanje sigurnosti privrednog ambijenta industrije igara na sreću.
Posebno ističemo činjenicu da se opredeljenjem za Vojnotehnički institut Vlada Srbije opredelila za zaštitu i razvoj domaćih resursa, uz istovremeno eliminisanje protivzakonitih spoljnih uticaja i sprečavanje lobiranja. Na taj način, Vlada je dala jasan signal da na tržištu igara na sreću u Srbiji niko neće imati povlašćen položaj, niti će imati monopol. Dodatno, ove mere povećavaju sigurnost poslovanja legalnih priređivača i obezbeđuju jednake uslove privređivanja za sve na tržištu.
Takođe, ovakvo opredeljenje Vlade Srbije znači zaustavljanje i sprečavanje dugogodišnjeg odliva novca iz Srbije kao i dalji brži i dinamičniji razvoj domaćeg IT sektora.
Imajući u vidu i aktuelne mere koje Poreska uprava u saradnji sa policijom preduzima na sprečavanju nelegalnog tržišta igara na sreću u Srbiji, UPIS i kompanije članice daju punu podršku Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i drugim državnim organima da istraju na kvalitetnom uređenju tržišta igara na sreću u Srbiji.

en_USEnglish