Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

RADNI SASTANAK O PREVENCIJI ZAVISNOSTI OD IGARA NA SREĆU – “I JEDAN JE MNOGO”

1

Prvi radni sastanak relevantnih državnih institucija i priređivača rezultovao dogovorom o upućivanju inicijative Ministarstvu zdravlja za osnivanje nacionalne stručne komisije koja bi se bavila ovim problemima

Od početka 2020. do septembra ove godine, dakle za skoro tri godine, ukupno se oko 1.000. pacijenata lečilo od zavisnosti od igara na sreću u Institutu za mentalno zdravlje. U ovom periodu registrovano je 378 novih pacijenata, a izlečeno je 186 pacijenata. Muškarci su mnogo zastupljeniji, a u navedenom periodu izlečeno je samo 12 žena, u odnosu na 168 muškaraca. Zabrinjavajuće je da se u poslednje 2.5 godine u Institut  javilo 16 dece zavisno od kockanja uzrasta 12-18 godina, a izlečeno ih je šest.

Za razliku od mnogih spekulacija i nagađanja, ovo su jedine egzaktne brojke kada je u pitanju broj onih koji su se lečili u nacionalnoj referentnoj ustanovi za bolesti zavisnosti od igara na sreću. Takođe, predstavnici Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti registruju iz godine u godinu veći broj zahteva za lečenjem bihevioralnih zavisnosti (patološko kockanje i klađenje), posebno u poslednje dve godine. Oko 200 pacijenata zavisnih od igara na sreću tokom ove godine je lečeno u Dnevnoj bolnici za lečenje bihevioralnih zavisnosti.

2

Međutim, kako je istaknuto na radnom sastanku direktora Uprave za igre na sreću, Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) koje je i iniciralo ovaj sastanak, zajedničkim snagama radiće se da se broj novoobolelih u Srbiji smanji, što je i opšti cilj svih aktera kada je reč o bolesti zavisnosti od igara na sreću u Republici Srbiji.

Jedan od najvažnijih zaključaka koji je doneo radni sastanak jeste podnošenje inicijative Ministarstvu zdravalja za formiranje stručno – radnog tela: Republičke stručne komisije za prevenciju zavisnosti od igara na sreću. Dogovoreno je da se ovakav zahtev uputi nadleznoj resornoj državnoj ustanovi kako bi se u što kraćem vremenskom roku oformilo radno telo koje će za cilj imati izradu Nacionalne strategije za prevenciju zavisnosti od igara na sreću.

Dogovoreno je i da UPIS u narednom periodu razgovara sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje Srbije u vezi sa mogućim istraživanjima u oblasti igara na sreću, a sa ciljem dobijanja što obuhvatnijih podataka koji bi poslužili kao korisne smernice za definisanje potrebnih mera prevencije zavisnosti.

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) ponovo će pokrenuti incijativu za uvođenje Dana prevencije zavisnosti od igara na sreću, kao i kampanju „I jedan je mnogo“ kako bi se što više povećao stepen prevencije u oblasti igara na sreću i mogućnost potencijalne zavisnosti svela na minimun.

10

„Cilj članica UPIS, kao odgovornih priređivača igara na sreću, jeste da se smanji, ako je moguće i iskoreni, broj zavisnika, sa posebnim fokusom na maloletnu populaciju. Plan je da razvijemo efikasnu i sveobuhvatnu strategiju kako bi kampanja imala veći odjek u javnosti. Ovo nije početak, jer naše udruženje duže od 12 godina aktivno sarađuje sa nadležnim zdravstvenim ustanovima na projektu edukacije operatera na temu prepoznavanja ranih znakova zavisnosti kod igrača. Na našu incijativu je 2010. godine zabranjen ulaz maloletnim licima u objekte koje se bave priređivanjem igara na sreću“ istakao je Rade Karan, direktor UPIS-a.

Radni sastanak u organizaciji UPIS-a po prvi put je okupio sve predstavnike referentnih nacionalnih institucija. Zajednički zaključak Zorana Gašića direktora Uprave za igre na sreću, prim.dr Diane Raketić, vd direktorke Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, prim.dr Ivice Mladenovića, načelnika Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje, dr Mirjane Tošić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Bautu“, Zorana Miloševića iz kompanije Meridiana i Borjana Popovića, predstavnika kompanije Mozzart, jeste da svi udruženim snagama, a svako iz svog domena, rade na prevenciji i smanjenju broja zavisnika od igara na sreću. Jedan od glavnih ciljeva sastanka bio je i da se stane na put pogrešnom intrepretiranju podataka o broju zavisnika kojima se spekuliše u medijima. Članice UPIS-a su pokazale da ne beže od diskusije na ovu temu već naprotiv žele da budu deo rešenja, i da što više ulažu u prevenciju problema kako bi bilo što manje potrebe za korekcijom, i kako bi se problem rešio, a ne zataškavao.

Prisutni na radnom sastanku jednoglasno su istakli da ih posebno raduje dobra volja priređivača igara na sreću da svi zajedno doprinesu rešavanu problema, kao i da im je bilo zadovoljstvo da budu deo prvog skupa sa predstavnicima krovnih zdravstvenih institucija i da se na ovu industriju počne gledati kao na industiju zabave, što ona i jeste, uz visok stepen prevencije i dobro odmerene zakonske regulative.

sr_RSSerbian